Festival malvazije v Slovenski Istri: Praznik kraljice belih sort
V nedeljo in ponedeljek je Slovenska Istra gostila že 27. festival, posvečen kraljici belih sort – malvaziji. Dogodek, ki ga je organiziralo Društvo vinogradnikov slovenske Istre, je privabil številne obiskovalce, ki so imeli priložnost okušati preko 150 malvazij, ki so jih predstavili vinarji iz slovenske in hrvaške Istre, Krasa, Brd, Vipavske doline in Italije. Festival je spremljalo ocenjevanje pod okriljem Sommelier Slovenije, kjer so bile malvazije ocenjene v petih kategorijah. Med nagrajenci so se najbolj izkazale kleti Vina Markežič, Bordon in Vina Prelac.
Ocenjevanje malvazij: Poudarek na kakovosti
Pred začetkom festivala se je odvijalo ocenjevanje, kjer so tri petčlanske degustacijske komisije ocenile 124 vzorcev malvazij. Komisije so bile sestavljene iz uglednih strokovnjakov, kot so Tamara Rusjan, Nina Jurinjak Brajko in drugi. Vzorci so bili razdeljeni v pet kategorij: peneče, sveže, zrele, macerirane in malvazije s preostankom sladkorja.
Med peninami je izstopala penina malvazija kleti Vina Markežič, med svežimi in zrelimi je navdušila malvazija 2024 in 2023 iz kleti Vina Prelac, med maceriranimi pa malvazija Dora 2019 iz kleti Bordon.
Simpozij o vinogradništvu in turizmu: Povezovanje regij
V sklopu festivala je potekal tudi simpozij z naslovom “Priložnosti in izzivi vinogradnikov pri oblikovanju vinske turistične destinacije”. Aleks Simčič iz Zavoda Konzorcij Brda je predstavil pomen povezovanja vinogradnikov in skupne promocije regije. Tina Novak Samec, direktorica Zavoda za turizem, kulturo, mladino in šport Brda, je poudarila pomen turističnih strategij in sinergij med turizmom ter vinogradništvom. Iztok Sila, strokovnjak za marketing pa je delil vpoglede v učinkovite trženjske pristope.
Kulinarične delavnice in predstavitve
Nedelja je bila posvečena kulinaričnim delavnicam, kjer je Janez Bratovž iz restavracije JB združeval vina in hrano. Italijanska sommelierka Liliana Savioli je raziskovala povezavo med tkanino in malvazijo, Nik Mahnič pa je predstavil različne stile malvazije skozi tehnologijo. V ponedeljek so obiskovalci raziskovali potenciale in perspektive malvazije iz regije Severni Jadran pod vodstvom novinarja Saša Dravinca in vinogradnika Mateja Zara. Slovenski sommelierski prvak Valentin Bufolin je predstavil zmagovalne malvazije ocenjevanja Sommelier Slovenije 2025, sommelier Rok Jamnik pa je razkril skrivnosti penin iz malvazije.
Medalje za najboljše malvazije
Skupno je bilo podeljenih 62 medalj, med njimi 9 velikih zlatih in 49 zlatih. V kategoriji penin sta zlato medaljo prejeli zmagovalna penina iz kleti Vina Markežič in Capris Marine brut iz Vinakoper. V kategoriji svežih malvazij sta veliko zlato prejeli malvazija 2024 iz kleti Vina Prelac in Istarska malvazija 1 2024 iz Fiore Vina. Zlate medalje so prejeli številni drugi vinarji, med katerimi so Kmetija Cigoj, Kmetija Jogan Damijan in Vina Guštin.
Med zrelimi malvazijami so zlate medalje prejeli Vina Prelac, Vina Markežič in drugi ugledni vinarji. Macerirane malvazije so izstopale z veliko zlato medaljo za malvazijo Dora 2019 iz kleti Bordon, med nagrajenci pa so bili tudi Vinska klet Robi & Dorjano Korenika in Vina Prelac. Kategorija malvazij s preostankom sladkorja je prinesla veliko zlato za malvazijo pozna trgatev 2015 iz Vinakoper.
Festival malvazije je še enkrat dokazal, da Slovenska Istra ostaja pomembno središče vinogradniške in enološke kulture, ter je priložnost za promocijo vrhunskih vin in kulinaričnih doživetij. Obiskovalci so lahko uživali v bogatem programu, ki je povezal tradicijo, inovativnost in strast do vina.
Spletno uredništvo Goriške novice