Šokantna resnica: Slovenci letno zavržemo 68 kg hrane na osebo!

garbage garbage

Koliko hrane zavržemo Slovenci vsako leto?

Ko se sprehajamo po trgovinah ali tržnicah, nas očara bogastvo svežih pridelkov: sadje, zelenjava, mlečni izdelki in še marsikaj. Vendar pa je izbira v trgovini danes več kot le nakup – je izraz naših vrednot. Pomembno je, da z nakupi ne vplivamo le na svoj krožnik, temveč tudi podpiramo lokalne pridelovalce in trajnostno potrošnjo. A kljub temu Slovenci, kot mnogi Evropejci, zavržemo preveč hrane. Leta 2024 je Evropa zavrgla 59 milijonov ton hrane, Slovenci pa 68 kilogramov na prebivalca. To nas sicer postavlja na prvo mesto med državami z najmanj zavržene hrane na prebivalca, vendar je še vedno prostor za izboljšave.

Pomen premišljenega nakupovanja

Ena izmed ključnih strategij za zmanjšanje odpadne hrane je načrtovanje obrokov in poznavanje sezonskih živil. Če vemo, katera živila so trenutno v sezoni, lahko prilagodimo nakupe svojim dejanskim potrebam, s čimer zmanjšamo količino odpadne hrane in prihranimo denar. Sezonska in lokalna živila so poleg tega bolj obstojna in hranljiva, saj so prepotovala manjše razdalje od njive do mize.

Se vam zdi, da so jagode slajše spomladi ali mandarine sočnejše jeseni? To ni naključje – sadje in zelenjava razvijata najboljše okuse v sezoni, ko narava ponudi optimalne pogoje za zorenje.

Slovenci imamo priložnost izboljšati svoje prehranjevalne navade z izbiro lokalnih, sezonskih in premišljenih nakupov. Takšno ravnanje ne le zmanjšuje količino odpadne hrane, temveč tudi podpira trajnostno potrošnjo in lokalne pridelovalce.

 

 

Spletno uredništvo Goriške novice

Add a comment

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja