Nevarne kemikalije v vinih: Evropska vina pod drobnogledom

glass of vine glass of vine

Trifluoroocetna kislina (TFK) v vinih po vsej Evropi dosega zaskrbljujoče ravni, razkriva nedavna študija organizacije Pesticide Action Network Europe (PAN Europe). Analizirali so 49 steklenic vina iz desetih evropskih držav in odkrili znatno povečanje koncentracij TFK v vinih, pridelanih po letu 1988. Posebno porast so zaznali v vinih po letu 2010, kar je sprožilo alarm med strokovnjaki.

V raziskavo so bile vključene steklenice iz desetih avstrijskih vinskih kleti, katerih vina so bila pridelana pred letom 1988, ter 16 vin, kupljenih v avstrijskih supermarketih med letoma 2021 in 2024. Ugotovitve so pokazale, da starejša vina niso vsebovala zaznavnih količin TFK. Nasprotno pa so vina, pridelana po letu 2010, pokazala znatno povečanje koncentracij, z najnovejšimi vrednostmi do 121 mikrogramov na liter. To je približno 100-krat višje od povprečnih koncentracij, izmerjenih v površinskih in pitnih vodah.

Ekološka vina niso povsem neškodljiva

Razlike med konvencionalnimi in ekološkimi vini so bile prav tako očitne. Čeprav so ekološka vina vsebovala nižje koncentracije TFK, to še vedno kaže na širšo okoljsko prisotnost te kemikalije. Vina z najvišjimi koncentracijami TFK so imela tudi največ ostankov pesticidov, kar potrjuje povezavo med uporabo pesticidov in koncentracijami TFK.

Vpliv pesticidov in PFAS kemikalij

Glavna vira TFK sta PFAS pesticidi in fluorirani hladilni plini. TFK je razgradni produkt obstojnih kemikalij, pogosto uporabljenih v kmetijstvu in industriji. Po Montrealskem protokolu leta 1987 so se začeli uporabljati fluorirani hladilni plini, znani tudi kot F-plini, ki so nadomestili ozon tanjšajoče snovi, kot so klorofluoroogljikovodiki (CFC).

»Kmetijska uporaba PFAS pesticidov pomembno prispeva k kontaminaciji vode,« poroča študija iz južne Nemčije, ki je pokazala znatno povečanje koncentracij TFK v podtalnici na kmetijskih zemljiščih.

Zdravstvena tveganja in nujni ukrepi

Nevarnosti, povezane s TFK, postajajo vse bolj očitne. Čeprav so proizvajalci PFAS trdili, da je TFK relativno neškodljiva, nedavne raziskave kažejo drugače. Ugotovljeno je bilo, da lahko TFK vpliva na reproduktivno zdravje in povzroča deformacije pri zarodkih. Nemški kemijski regulator je leta 2021 predlagal, da se TFK uvrsti med snovi, ki so strupene za razmnoževanje.

PAN Europe poziva Evropsko komisijo in države članice EU, naj nemudoma prepovejo PFAS pesticide, da bi zmanjšali kontaminacijo okolja in zaščitili zdravje ljudi. Prav tako je pomembno spremljati koncentracije TFA v živilih in vodi.

Širša okoljska problematika

Nedavna ugotovitev Nizozemskega Nacionalnega inštituta za javno zdravje in okolje (RIVM) je razkrila, da jajca iz domače, zasebne reje vsebujejo visoke ravni PFAS. To kaže na vseprisotnost teh kemikalij v okolju in potrebo po ukrepih za zaščito zdravja ljudi.

Odkritje nevarnih kemikalij v vinih je resen opozorilni znak za javno zdravje in okolje. Nuja po ukrepih je očitna, saj je treba preprečiti nadaljnje onesnaženje in zaščititi prihodnje generacije.

 

 

Spletno uredništvo Goriške novice

Add a comment

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja